Optik Sürücüler

Optik Diskler


Şekil 2.42 : CD-ROM

Şekil 2.43 : CD-WRITER

Şekil 2.44 : DVD-ROM

 

CD-ROM (Compact Disk- Read Only Memory)

          Son  yıllarda   yaygın olarak kullanılmaya başlanan veri depolama birimidir. Bir CD'de 24 ciltlik bir ansiklopedideki  yazılar, resimler, video klipler, animasyon ve sesler saklanabilir. Bir program yüklerken 20 - 40 disketin takılıp çıkarılması yerine CD - ROM'lar tercih edilir.

          CD - ROM  üzerindeki  bilgiler  günümüzde   değiştirilememektedir.  CD - ROM'lara  bilgi  yazmak için, yazılabilir CD - ROM'lar kullanılarak CD - ROM yazıcılarla kopyalama yapılmaktadır.

          CD - ROM sürücülerde müzik  CD'leri  de  dinlenebilir.  Birçok   CD - ROM  üzerinde  müzik  CD'si dinlerken bize yardımcı olacak olan PLAY, STOP, EJECT gibi düğmeler bulunmaktadır.

          Bir  CD  sürücü  alırken  veri  transfer hızının büyük olanlar tercih edilmelidir. Günümüzde yaygın olarak 52 X   ( 52 Hızlı )  CD - ROM  sürücüler satılmaktadır. 1 CD - ROM'a 650 MB veri depolanabilir. Son yıllarda yapılan çalışmalarla CD - ROM'lara daha fazla veri depolama olanağı da çıkmıştır.

          CD - ROM'lardaki veriler optik olarak kaydedilirler. Kolay bozulmazlar. CD - ROM'lardaki verileri korumak için çizilmemesine dikkat etmek gerekir.

          1 X ( 1 hızlı ) =  150 Kb/s       yani    saniyede  150 Kb'lık bilgi transferi yapılır.

          52 X ( 52 hızlı ) = 150 Kb/s * 52 = 7800 Kb/s 'lık bilgi transferi

 

Şekil 2.45 : CD ROM'um önden görünüşü

 

CD WRITER nasıl çalışır ?

          CD yazıcılar, CD' lere bilgi kaydetmeyi sağlayan cihazlardır. Yazılabilir CD-R ve tekrar yazılabilir CD-RW olarak iki türlü kayıt yapabilmektedirler. CD-R disklere bir kere bilgi yazıldıktan sonra bir daha silinemez. CD-RW' lerde ise bilgiler istendiği zaman silinebildiğinden kapasite birçok kere kullanılabilir.

          CD yüzeyi organik bir boya maddesi ile kaplanmıştır. Bu boya ısıya duyarlıdır ve CD-R' ın güçlü lazeri ile eritilebilir. Lazer, bir çukura boya maddesine delik açarmışçasına yakarak yazar. Okumak içinse, boya maddesinin ısınmasına engel olacak şekilde lazerin gücü azaltılır. Ancak CD-RW disklerin lazer ışığını yansıtma gücü, CD-ROM ve CD-R' lara göre düşüktür. CD-ROM sürücüsünün CD-RW diskleri okuyabilmesi için, okunan sinyali güçlendirebilmesi gerekir. Bunu da "Multi Read" özelliğiyle sağlar.

 

Şekil 2.46 : CD WRITER

 

          CD-writer yazıcıların hızı, CD-ROM sürücülerde olduğu gibi "X" değerleriyle gösterilir. Yazma hızı ve okuma hızı çoğunlukla faklıdır. Bir CD-R/RW sürücünün hızını belirtmek için örneğin 8x/24x şeklinde bir ifade kullanılır. 8x, CD-R/RW Sürücünün yazma hızını; 24x ise okuma hızını ifade eder. Bu hızlar, farklı cihazlara göre değişir. Fakat, hızlarının ifade edilme şekli aynıdır. CD-R/RW' de ise 8x/4x/24x şeklinde bir ifade kullanılır. 8x, CD-R/RW Sürücünün yazma hızını; 4x, yeniden yazma hızını; 24x ise okuma hızını ifade eder.

Şekil 2.47 : Lazer okuyucu kafa

 

Şekil 2.48 : Optik diskin iç yapısı

DVD nedir ?

          Çok   yönlü  dijital  disk  anlamına  gelen  Digital   Versatile Disk esas olarak DVD deyiminin esas tanımlamasıdır. Çoğunlukla herkes tarafından DVD kısaltması Digital Video Disk olarak bilinmekte veya tanımlanmaktadır. Bu kavram tamamiyle yanlıştır. Piyasaya sunulan basit DVD player cihazları ile çok yüksek kalitede Video ve Audio kayıtlı DVD diskleri kullanabiliriz ama bunu CDROM sürücülerinde Video CD oynatmaya benzetebiliriz.

 

Şekil 2.49 : DVD Rom ve Mpeg kartı

 

DVD, esas olarak yüksek kapasitede veri kayıt ve transferi yapabileceğimiz yeni bir CD-ROM modeli olarak tanımlanabilir. Günümüzde CD’ler ne amaçla kullanılıyorsa DVD’ler de aynı amaçla kullanılacaktır. Elbette disk üzerinde kullanılacak kapasitenin çok yüksek olması ve veri transfer hızının daha süratli olması CD sürücüler ile yapamadığımız işler için de kullanılmasını sağlayacaktır.

 DVD diski üzerindeki yüksek kapasite sayesinde iki saat veya daha uzun süreli filmi çok daha kaliteli (sinema kalitesinde digital dolby surraund audio ve Mpeg 2 formatlarında video) seyretme imkanı mevcut bulunmaktadır. Bir DVD Video film üzerinde 8 farklı dilde izleme ve istenirse 32 farklı dilde alt yazı kullanım imkanı mevcuttur. Kısaca tek DVD CD üzerinde, ingilizce film oynarken seçmeli olarak fransızca veya başka bir dilde( 32 farklı dil kullanma imkanı mevcuttur) alt yazı konabilir. Film seyrederken istendiği anda oyuncular veya film hakkındaki bilgileri görmek, CD üzerindeki interaktif menüler ile mümkündür. Video ve film sektörü DVD ortamına kendileriniz en seri şekilde adapte ederek yeni olmasına karşın piyasaya birçok filmi DVD olarak sürmüşlerdir.

Bu nedenlede birçoğumuz DVD denince aklımıza disk üzerinde dijital video filmleri gelmektedir. Kısaca özellikleri bakımından DVD video, DVD audio, DVD ROM, DVD RAM gibi kullanıma göre adlandırılması gerekir.

Birinci nesil DVD sürücüleri yüksek veri transfer hızına sahip CD ROM sürücülerden daha hızlı ve 7 kat daha fazla bilgi ( 4.7 GB) depolama imkanına sahiptir. DVD ‘yi optik yedekleme ünitelerinin logik olarak update edilmesi olarak gibi de düşünebilirsiniz. DVD yaygınlaştığı zaman artık kimse optik yedekleme cihazlarını kullanamayacaktır. DVD cihazları hem daha hızlı, hem daha kapasiteli olacaktır.

          1 X ( 1 hızlı ) =  1350 Kb/s       yani    saniyede  1350 Kb'lık bilgi transferi yapılır.

          12 X ( 12 hızlı )    ise     1350 Kb/s * 12 = 16200 Kb/s 'lik bilgi transferi yapabilmektedir.