![]() |
İşletim Sistemleri |
![]() |
İşletim sistemi ( Operating System - OS ), bilgisayarın çalışmasını ve olanaklarını ölü zaman bırakmayacak şekilde ve ekonomik olarak yöneten, diğer bir değimle daha randımanlı işlemesini sağlayan bir ÇALIŞTIRMA YÖNETİMİdir. Diğer bir değişle, bilgisayar donanımını kullanılabilir hale getiren, kaynak tahsisçisi ve konrolcüsü olan programlar bütününe işletim sistemi denir. Bugün en büyük bilgisayardan en küçüklere kadar işletim sistemi ( OS ) uygulanabilmektedir. Bu gelişme birdenbire olmamış, sürekli araştırmalar sonucunda bugünkü noktaya gelmiştir.
İşletim Sistemi Neler Yapar ? 1. Kullanıcı programlarının hatalarını kontrol eder. 2. Giriş-Çıkış aygıtlarını kontrol eder. 3. İşletim sisteminin çekirdek kısmı sürekli bilgisayarın sisteminde koşmalıdır.
İşletim Sistemi Komponentleri : 1. İşlem Yönetimi ( Process Managament ) : Mikroişlemci'de koşan programa PROCESS denir. Program , bilgisayarda koşucak işlem dizisidir. 2. Ana Bellek Yönetimi : İşletim sisteminin ana bellek yönetimi ile ilgili yapması gerekenler : a) Ana belleğin hangi kısımları o anda kullanılmakta ve kim tarafınadan kullanılmakta b) Ana bellekte boş yer varsa buraya yüklenecek processlerin hangilerinin olacağına karar vermek c) Kim memoryde belli yeri işgal edecek, kim belli yeri boşaltacak 3. İkinci bellek yönetimi ( Hard disk ) : a) Boş alanların yönetimi b) Bilginin yüklü olduğu yerlerin tespiti c) Diskteki okuyucu kafanın hangi algoritma ile bilgiyi okuyacağını belirlemek 4. Giriş - Cıkış Birimlerinin Yönetimi : a) Bufferlerin yönetiminden sorumludur b) Com ve Lpt bağlantı noktalarından sorumludur 3. İşletim sisteminin tanımadığı driverların ayrı programlarla sunulması 5. Dosya Yönetimi : a) Dosya yaratılması b) Klasör yaratılması ve silinmesi c) Dosya ve dizinlere ilişkin bazı işlemlere izin vermek d) Dosyaların haritalanması ve listelenmesi e) Her bir dosyanın yedeğinin alınması İşletim sistemi servisleri ( Fonksiyonları ): 1. Programları çalıştırma (Execution ) 2. Giriş /Çıkış işlemleri 3. İletişim 4. Kütük İşlemleri 5. Hata Sezinleme ( Error Detection ) 6. Güvenlik ( Protection ) 7. Kaynakların Paylaşımı 8. Hesap Tutma
Genel Kullanım Bakımından İşletim Sistemleri İki Kısma Ayrılır : 1. Single User Operating Systems (Tek Kullanıcılı İşletim Sistemleri) : Dos, Windows 95, Windows 98, Windows 3.1 v.s. 2. Multi User Operating Systems (Çok Kullanıcılı İşletim Sistemleri) : Novell, Windows NT v.s.
İşletim Sistemi Tipleri : 1. Tek İşlemli : Aynı anda sadece bir işlem yapılabilmektedir. Buna örnek olarak DOS işletim sistemini verebiliriz. ( Tek kullanıcılı ) 2. Çok İşlemli İşletim Sistemi ( Multi Tasking ) : Aynı anda birden fazla işi yapabilmektedir. Örnek olarak Windows 95, OS/2, Windows NT, Linux verilebilir. ( Tek kullanıcılı ) 3. Çok Programlı İşletim Sistemi ( Multi programing, multi user ) : Bu çok kullanıcılı sistemlerde geçerlidir. Örnek vermek gerekirse UNIX, XENIX v.s. ( Çok kullanıcılı )
|